HISTORIEN BAK DEMBA OSLO

En flytur til Afrika i 2017 skulle bli starten på et spennende eventyr. Ole Demba satt forventningsfull rad 7. Han var på vei til sin fars hjemland, Gambia. I tillegg til å treffe storfamilien igjen, skulle han kjøpe smykker til seg selv og hans venner i Norge. Kofferten ble aldri fylt med smykker. Den ble fylt med en drøm. En drøm om å skape det som i dag er Demba Oslo.

IMG_3373.JPG
IMG_3455.JPG

Ole, som alltid har vært interessert i design og godt håndverk, hadde en spesifikk ring i tankene da han entret markedet i Gambia. Etter flere timer på leting, ga han opp håpet om å finne drømmeringen. Han måtte ta saken i egne hender. I stedet for å lete, bestemte han seg for å finne noen som kunne skape ringen etter hans eget design.

Det var spesielt én smykkesmed som skilte seg ut, Momodou. Ringene hans var mer avanserte og raffinerte enn produkter smidd av andre. Momodou ble kalt Modu og han jobbet fra et lite rom som ikke var større enn fire kvadratmeter, uten strøm og vann. I dette rommet produserte han alt av ringer, øredobber og armbånd. Det var ingen tvil om at Modu hadde et spesielt talent og Ole lot seg fascinere. Modu lot seg også engasjere av Ole sitt design. Sammen ble de enige om et samarbeid.

moudo jobber i starten.jpg
multi.jpg

Verken Modu eller Ole hadde gjort noe lignende før. Sammen kastet de seg ut på dypt vann. Etter en innholdsrik ferie hos sin fars hjemland dro Ole hjem med en samling på ti forskjellige ringer og en drøm om å selge de på det norske markedet. En gnist var tent og det tok ikke mange dager før forretningsplanene lå klare. De ulike designene var tegnet og Ole, sammen med sin forretningspartner Guru, var klare for neste kapittel. Drømmen måtte enn så lenge vente. Skole, jobb og andre prosjekter kom i veien og drømmen om Demba Oslo ble satt på vent.

Ett år senere tikket det inn en mail fra Modu i Gambia. Den inneholdt bilder av nye ringer. Modu hadde blitt inspirert av møtet med Ole og ikke klart å glemme det de hadde påbegynt. Han hadde utviklet seg og var svært engasjert i et videre samarbeid. Igjen var gnisten tent både i Norge og Gambia. Ole og Guru reiste igjen ned til Gambia for å gjennomføre det de hadde startet. 19. mai 2018 landet de på Banjul International Airport, nå helt klare for neste kapittel.

IMG_4267 2.JPG
IMG_2466 2_edited.jpg

Ole og Guru hadde forberedt seg godt før de dro til Gambia. De hadde en plan på hvor de skulle åpne et verksted i byen Bakau. Her skulle de utvalgte smedene få arbeide under gode forhold med riktig utstyr. Hele prosessen med å lage verksted og skaffe utstyr, ble gjort sammen med smedene. Dette var Ole og Guru sin sjanse til å bli ordentlig kjent med smedene før de skulle dra hjem til Oslo. Sluttresultatet endte over alle forventninger. Verkstedet ble ferdig og smedene var godt i gang med produksjon allerede 8 dager ut i turen til Ole og Guru. Uten disse 12 produktive dagene, ville Demba Oslo aldri sett ut som det gjør i dag. 

Etter turen til Gambia i mai 2018, ble tiden brukt til forberedelser til lanseringen. Samarbeidet med smedene i Gambia har utviklet seg til å bli noe helt spesielt. Nye design og god kommunikasjon har ført til forbedret produksjonsflyt. Vi utfordrer og hjelper hverandre til å utvikle et produkt både vi og kunden kan være stolt av.  Demba Oslo er ikke kun et produkt. Det er en kanal mellom Gambia og Norge.

Skjermbilde 2018-07-22 kl. 21.26.39.png

"Tiden før lanseringen i august 2018 var en lang men spennende periode. Vi har truffet inspirerende mennesker og lært mye om oss selv og hva Demba Oslo skal være. Vi vil takke alle rundt oss for hjelp, støtte og kloke ord. Vi er enormt takknemllige for hver og en av dere. Nå skal vi skrive et nytt kapittel."

DO-01.png

Sammen er vi Demba Oslo.

Ole Demba & Guru.

DEMBA OSLO